Socialstyrelsens största riktlinjearbete

875

Just nu arbetar Socialstyrelsen med sitt största riktlinjearbete någonsin. Fler än 500 tandläkare medverkar i arbetet med nya nationella riktlinjer för tandvården.

Riktlinjerna ska täcka hela tandvården och en första remissversion ska vara färdig nästa vår. Slutversionen ska vara färdig ett år senare, år 2022.

– Detta är ett jätteviktigt och angeläget arbete som behövs för att kunna bedriva kunskapsbaserad och effektiv tandvård. Det är också Socialstyrelsens största nationella riktlinjearbete – alla kategorier, någonsin, säger Hans Östholm, ordförande i riktlinjearbetets prioriteringsgrupp, till Tandläkartidningen.

 En prioriteringsgrupp bestående av 25 personer rangordnar olika tillstånds- och åtgärdspar. Rangordningen baseras på hur allvarligt tillståndet är, effektivitet av åtgärd och kostnadseffektivitet. Hittills har ett 40-tal underlag behandlats.

 – Det kan ta sin lilla tid att väga för och emot och det blir förstås väldigt intensiva diskussioner. Det är en väldigt bra grupp som förstår vikten av att prioritera klokt för tandvården som helhet. Detta gör vi bland annat genom att vara ödmjuka inför uppdraget och lyhörda för varandras synpunkter, säger Hans Östholm.

Läs mer