Arbetsförmedlingen: Goda framtidsutsikter inom branschen

864

Arbetsförmedlingen bedömer att tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor har goda möjligheter till arbete på ett och på fem års sikt. De två förstnämnda har ”mycket goda möjligheter till arbete”. Anledningen är en åldrande befolkning, relativt hög medelålder och för få nyutbildade.

När det gäller prognosen på ett och fem års sikt ser det alltså mycket bra ut för tandläkare. Det finns cirka 6.000 anställda tandläkare i landet, varav 62 procent är kvinnor och 38 procent män. På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att tandläkare har mycket goda möjligheter till arbete. Detta gäller i stora delar av landet och särskilt stark är efterfrågan på specialisttandläkare.

Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att tandläkare har mycket goda möjligheter till arbete. Den fortsatt växande befolkningen i kombination med den demografiska utvecklingen, med allt fler äldre och yngre personer, leder till ett ökat behov av tandvård de kommande åren. Dessutom är medelåldern i yrkesgruppen relativt hög, vilket medför att det finns ett stort behov av att ersätta dem som går i pension. Samtidigt väntas för få examineras inom yrket för att möta efterfrågan på fem års sikt.

Tandhygienister
Av landets cirka 3.800 anställda tandhygienister är 96 procent kvinnor och 4 procent män. På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att tandhygienister har mycket goda möjligheter till arbete. Möjligheterna varierar dock mellan olika delar av landet.

Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att tandhygienister har mycket goda möjligheter till arbete, av samma anledningar som för tandläkare. En fortsatt växande befolkningen i kombination med den demografiska utvecklingen, leder till ett ökat behov av tandvård de kommande åren. Medelåldern är relativt hög och för få examineras inom yrket för att möta efterfrågan.

Tandsköterskor
99 procent av landets cirka 10.000 anställda tandsköterskor är kvinnor. På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att tandsköterskor har goda möjligheter till arbete. Möjligheterna varierar dock mellan olika delar av landet.

Även på fem års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att tandsköterskor har goda möjligheter till arbete, av samma anledningar som ovan.

Foto Wikimedia Commons/Akulovz