Under coronapandemin våren 2020 minskade antalet besök i tandvården kraftigt. Bara hälften så många besökte tandvården under april visar siffror från Socialstyrelsen.

Det var den 10 mars som Folkhälsomyndigheten meddelade att man såg tecken på samhällsspridning av COVID-19 och det fick genomslag omedelbart i statistiken över antalet besök inom tandvården i Sverige. Minskningen var tydlig, från 37.500 personer per arbetsdag till 25.900 personer från vecka 11 till vecka 12.

Den största minskningen svarade besökare 70 år och äldre, som också rekommenderades att skjuta upp sina rutinundersökningar och viss planerad tandvård. Den åldersgruppen har framför allt kommit för akuta besvär eller andra behandlingar som inte kunde vänta.

Minst antal besökare noterades under veckor 14 till 16 då folktandvården tappade nästan tre av fem besökare. Privattandvården tappade drygt två av fem besökare jämfört med tidigare år.

Variationerna är dock stora lokalt, framför allt inom Folktandvården. Flera regioner stängde sin Folktandvård för allt utom akuta besök, vilket syns tydligt i antalet besökare under de kritiska veckorna i april. Skåne noterade en minskning med 94 procent och även Värmland, Dalarna, Östergötland, Kalmar och Stockholm tappade mellan 78 och 88 procent av besökarna. Samtidigt fortsatte Folktandvården som vanligt på Gotland, vilket resulterade i en minskning med endast 13 procent.

Inom privattandvården är minskningen mindre och likaså noteras inga stora regionala variationer. Störst minskning noterade privattandläkarna i Gävleborg med minus 53 procent medan Norrbotten noterade 24 procent jämfört med tidigare.

Av de som besökte tandvården under mars och april är det en större andel som fått antibiotika och smärtstillande utskrivet, vilket tyder på att tandvården som utfördes var behandlingar som inte kunde vänta.

Foto: Jonn Leffman/Wikimedia Commons