Tandvårdssystem för jämlik tandhälsa

763

På tisdagen 28 maj deltog ett hundratal personer på en konferens i Stockholm anordnad av utredningen om jämlik tandhälsa. Samma konferens har arrangerats tidigare med deltagare från Tandvårds-Sverige och från hela landet, från folktandvården, privata tandvårdsaktörer, regioner och myndigheter.

Konferensen leddes av Veronica Palm, som leder utredningen ”Ett tandvårdssystem för jämlik tandhälsa” och bestod av tre workshops:

* Hur kan tandvård till personer med särskilda behov bli enklare och mer jämlik?
* Vad bör styra tandvårdskonsumtionen?
* Var och hur ska tandvården bedrivas om tio år?

Veronica Palm har själv gett uttryck för att tandvård, som ett led i en sjukvårdsbehandling, bör ingå i hälso- och sjukvårdens finansieringssystem.

Utredningen kommer att presentera sina förslag den 1 mars 2020 om hur tandvårdssystemet kan utvecklas för att bli mer resurseffektivt, förutsägbart och jämlikt. Det är tänkt att förslagen ska minska skillnader i tandhälsan mellan olika grupper, gynna förebyggande tandvård och göra tandvårdssystemet tydligare.

Förslagen ska rymmas inom ramarna för de offentliga resurser som finns tillgängliga för tandvården, cirka tolv miljarder kronor varav hälften från staten och hälften från regionerna. Pengarna används idag till det allmänna tandvårdsbidraget (ATB), högkostnadsskyddet och till tandvården som finansieras av regioner.

Utgångsläget är att alla bör ha rätt till en god hälsa oavsett inkomst. Ingen ska behöva avstå från förebyggande eller nödvändig tandvård av ekonomiska skäl.