Samlad information till följd av nya coronaviruset och covid-19

872

På verksamt.se finns samlad information från Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen om tillfälliga ändringar i lagar och regler som är viktig för företagare att känna till med anledning av coronaviruset och covid-19.

Nya allmänna råd till arbetsgivare, butiker och föreningar

Folkhälsomyndigheten har tagit fram nya allmänna råd för att motverka spridningen av covid-19. Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning.

  • Arbetsgivare bör om möjligt se till att personal och besökare håller avstånd, regelbundet kan tvätta händerna med tvål och vatten eller annars använda handsprit, att anställda arbetar hemifrån, undviker onödiga resor och anpassar arbetstider för att undvika rusningstrafik.
  • Butiker, köpcentrum och gallerior bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt. De bör också ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra.
  • Ideella föreningar bör om möjligt skjuta upp årsmöten och likande, om mötet kräver att deltagarna träffas på samma plats.

Skatter och avgifter

Livesända webbseminarier med Skatteverket

Skatteverket bjuder in till livesända webbseminarier för att informera och svara på frågor om de skatteåtgärder som införts på grund av coronapandemin. Flera tillfällen ges nu i april. Under webbseminariet som heter Skatteverkets information för företag med anledning av coronaviruset får du bland annat information om vilka åtgärder som ditt företag kan använda sig av och hur du gör rent praktiskt.

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter

Från och med den 6 april kan du som arbetsgivare få sänkta arbetsgivaravgifter för maximalt 30 av dina medarbetare. För att få det behöver du kryssa i en ruta i arbetsgivardeklarationen. Den sänkta arbetsgivaravgiften gäller för lön upp till 25 000 kronor, och för utbetalningar under perioden den 1 mars till och med den 30 juni 2020. Nedsättningen blir maximalt 5 300 kronor per anställd och månad. Har du redan lämnat arbetsgivardeklarationen för mars kan du få den omprövad genom att lämna en ny deklaration.

Läs mer

Foto: Wikimedia Commons/https://www.vperement.com